collageen

Wat is collageen poeder?

Iedereen die mooi wil zijn of mooi is, die hoor je over collageen poeder supplementen. Maar jemig, wat zijn collageen poeders in vredesnaam? Wat is er zo bijzonder aan dit ingrediënt? Laten we eens onderzoeken wat collageen is.

Collageen betekenis

Een overzichtsartikel gepubliceerd in het Journal of Cosmetics and Dermatology identificeert collageen als het meest overvloedige structurele eiwit in het menselijk lichaam dat steun geeft aan verschillende weefsels zoals pezen, huid en tanden.

Het artikel suggereert dat er 26 verschillende soorten collageen zijn met vier hoofdtypen, die allemaal verschillen in hun structuur en locatie in het menselijk lichaam. Als we ouder worden is er een natuurlijk verlies van collageen in het lichaam.

Glycine en proline

Ons lichaam maakt een voorloper van collageen (pro-collageen) door twee aminozuren te combineren: glycine en proline. Glycine komt het meest voor in dierlijke bronnen, vooral in runderhuid, varkenshuid en schubvis/vishuid.

Proline komt voor in voedingsmiddelen als eiwit, zuivel en groenten, waaronder asperges. Bovendien gebruikt het proces om procollageen te maken ook vitamine C. Daarom kunnen citrusvruchten, paprika’s en aardbeien op natuurlijke wijze helpen bij de productie van collageen. Een andere rijke bron van collageen is, niet verrassend, bottenbouillon.

Collageen wordt in Nederland het meest verkocht bij Vitamines.com en je kunt het kopen in de vorm van ingrediënten of supplementen. De meest populaire keuzes die ik op de markt heb gezien zijn op basis van gelatine of gehydrolyseerd collageen.

Gezondheid van de huid

collageenIn een recent onderzoek, gepubliceerd in Nutrition Research, kregen 120 volwassenen (voornamelijk vrouwen) gedurende 90 dagen ofwel een placebo ofwel een collageensupplement met toegevoegde bioactieve stoffen.

In vergelijking met het placebo werd na 30 dagen huidelasticiteit waargenomen en op dag 90 was die 40% verbeterd. Vragenlijstgegevens wezen op verminderde gewrichtspijn met 43% en verbeterde gewrichtsmobiliteit met 39% aan het eind van de studietijd.

Gezondheid van de gewrichten met collageen

Een artikel gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry onderzocht het effect van een supplement op basis van collageen op de behandeling van symptomen van artrose. Tachtig patiënten met progressieve artrose in hun heup- en/of kniegewricht stemden ermee in om 70 dagen lang dagelijks 2g BioCell Collagen supplement of een placebo te gebruiken.

VAS-rapporten voor pijn, en de Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index scores werden afgenomen op dagen 1, 35, en 70. De resultaten toonden aan dat de collageengroep een lagere VAS voor pijn rapporteerde en een significante verbetering in fysieke activiteiten ondervond vergeleken met de placebogroep.

Mogelijke voorzorgsmaatregelen bij collageen poeders

Mensen moeten voorzichtig zijn met het innemen van collageendrankjes en collageen poeders als ze allergisch zijn voor een soort vlees of vis. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar de soorten collageen en de specifieke dosis-respons relatie voor de verschillende gezondheidstoestanden.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen met nier- of leveraandoeningen moeten altijd hun gezondheidsprofessionals (diëtist of arts) raadplegen voordat ze collageen poeder supplementen aan hun voedingsplan toevoegen.

Mijn conclusie over collageen poeders

Onthoud dat geen enkel voedingsmiddel of ingrediënt het verouderingsproces in de huid, de gewrichten of het hart onmiddellijk zal terugdraaien. Een levensstijl gevuld met gezonde gewoonten, waaronder een evenwichtig voedingspatroon, lichaamsbeweging en rustgevende slaap is de beste aanpak voor een langdurige consistente gezondheid.